HOME ABOUT ME VACATION DRAMA/MOVIE BOOK

May 05, 2016

Muara Hati

" Kita kena beli dia dulu sebelum band lain beli dia. " kata Lan kepada rakan-rakan bandnya yang lain.

" Aku setuju. Dia unik ! Menyanyi boleh. Main guitar, drum dan piano pun hebat. " Azroy pula bersuara memuji keunikkan penyanyi yang mereka sedang bincangkan.

" Aku pun setuju. Kau pulak macam mana, Am ? " Nizam pun bersetuju dengan pendapat Lan.

Am memandang rakan-rakan dengan pandangan bingung.

" Wait. Korang ni cakap pasal siapa sebenarnya ni ? Aku tak faham. " Am, ketua band, kebingungan melihat rakan-rakannya yang teruja bercerita tentang penyanyi yang dia tidak tahu.

" Laa takkan kau tak kenal dia ? " soal Azroy.

" Siapa ? Sumpah aku taktau siapa. " balas Am.

" Mirae. " Serentak ketiga-tiga mereka menyebut nama penyanyi itu.

" What ?! " Am nyata terkejut.

Ketukkan dipintu mengganggu perbincangan mereka berempat. Lan bangkit untuk membuka pintu. Gadis bertudung dengan gaya brutal melangkah masuk ke dalam studio mereka. Am sudah tidak senang duduk apabila melihat gadis itu.

" Hai. " sapa Mirae sepatah. Senyum diukir.

" Hai, Mirae. Sila duduk. " balas Nizam sambil mempelawa Mirae duduk. Mirae mengambil tempat duduk berhadapan dengan Am. Satu-satunya kerusi kosong yang ada. Mirae tunduk.

" So, kau setuju tak dengan cadangan kitorang tu ? " soal si Lan sambil menghulur tin minuman kepada Mirae. Mirae menyambut.

Mirae merupakan kawan mereka berempat sejak di universiti lagi. Mirae agak dikenali ramai kerana sifatnya yang friendly dengan semua orang. Dia semakin dikenali ramai selepas membuat persembahan pertamanya yang berjaya memukau beratus-ratus pelajar di universiti dengan suaranya yang merdu.

" Aku on je kalau kau bagi aku peluang. " jawab Mirae dengan yakin sambil tersenyum.

" Yes yes bagus ! " teriak mereka kegembiraan selepas mendengar persetujuan Mirae. Namun, hanya Am yang kelihatan diam dan matanya merenung Mirae sejak tadi.

" Am, kau setuju tak ? " Azroy yang perasan keadaan Am menegurnya.

" Well, are you serious, Mirae ? " soal Am tiba-tiba.

Mirae tersentak.

" Yeah. Why ? " Mirae keliru dengan pertanyaan Am.

" You tau kan apa yang dah jadi antara kita berdua ? " soalnya lagi.

" Yeah. But, tu cerita lama. "

" I know. I cuma nak ingatkan you, cerita antara kita dah lama berlalu, so I taknak cerita lama tu berulang lagi. And you tau kan I dengan Natasya ? "

" Of course I tau. "

" So, I nak you tau yang I cuma sayangkan dia seorang, till my last breath. I hope you tak cuba-cuba nak pisahkan I dengan dia. Faham ? "

Mirae terkedu dengan kata-kata Am. Pedih. Tetapi dia hanya mampu mengangguk.

" Good. Everything will be okay. Aku nak keluar. You guys practice la apa-apa yang patut. " kata Am sebelum dia melangkah keluar dari studionya.

Mirae merenung Am sehingga dia hilang dari pandangan. Macam la aku nak dia lagi, bisik Mirae dalam hati.

" Mirae, you okay ? " tegur Lan apabila melihat riak wajah Mirae berubah dengan kata-kata Am tadi. Mereka bertiga juga agak terkejut dengan kenyataan Am tadi.

" Of course I'm okay. So, let's start. " balas Mirae dengan nada teruja. Sekurang-kurangnya muzik boleh mengubat perit hatinya.

***

" Are you kidding, Am ? " soal Natasya yang agak terkejut dengan persetujuan Am mengambil Mirae sebagai penyanyi untuk bandnya.

" I'm serious. " balas Am, dia memandang Natasya yang kelihatan agak bengang.

" Dia yang kacau hubungan kita dulu and you senang-senang je ambil dia masuk band you. You nak dia jahanamkan hubungan kita ke ? "

" Look, sayang, I ambik dia sebagai penyanyi, bukan sebagai girlfriend. You tau kan yang I sayangkan you seorang je. " Am mencapai tangan kekasihnya lalu diramas-ramas untuk menenangkan perasaan marah gadis itu.

" I risau, bie. I takut you pergi dekat dia balik. I tak sanggup, bie, "

" Hey, I sayang you. I takkan tinggalkan you. Dia tu I dah buang lama dah. Don't worry, okay ? I love you. "

" I love you too, bie. "

Am senyum memandang buah hatinya. Dia mengusap pipi Natasya, cuba untuk memujuknya.

" Jom ikut I pergi jamming. " pelawa Am.

" Okay. "


" Hey guys, dah start ke ? " soal Am yang baru melangkah masuk ke studio mereka. Natasya berdiri di sebelahnya sambil memegang erat lengan Am.

" Belum.Tunggu kau lah. " jawab Lan yang sedang membetulkan gitarnya. Azroy sudah bersedia di hadapan drumnya, manakala Nizam sudah berdiri di tempatnya bersama-sama gitar kesayangan. Cuma...

" Mirae mana ? " soal Am bila dia tidak nampak kelibat gadis itu. Natasya sudah tarik muka mendengar soalan Am.

" Aaaa errr mana ek ? " Nizam menggaru kepala. Dia memandang Lan, Lan hanya mengangkat bahu.

" Mana dia ? " soal Am lagi. Kali ini nadanya lebih tinggi.

" Aaaa belum datang lagi. " jawab Azroy gagap.

" Belum ? Baru lagi dah buat perangai. " kata Am dengan nada sinis.

" Aku dah call tadi, dia kata on the way. 10 minit. " balas Lan teragak-agak. Dia mengeluarkan phonenya dari poket.

" Tak payah call. Buang kredit je call minah tak berdisiplin tu. Suka hati je buat perangai. " Am bernada sinis.

" Betul tu. Korang pun satu, buat apa ambil minah tak guna tu. " sampuk Natasya tiba-tiba dengan mimik muka meluat.

" Kau jangan nak menyibuk, Tasya ! " herdik Lan yang memang tidak sukakan si Natasya. Padanya, Natasya yang terhegeh-hegeh mahukan Am.

" Suka hati akulah ! " balas Natasya yang tidak mahu kalah.

Nizam cuba menghalang Lan yang mahu membalas.

" Dua-dua perangai sama. Memang padan. "

Semua yang berada di dalam studio menoleh ke arah pintu. Mirae bersandar di pintu sambil memeluk tubuh.

" Apa maksud kau ? " soal Natasya apabila terdengar kata-kata Mirae tadi.

" Mulut longkang, keras kepala, ego, perangai pun sama. " Mirae menjawab dengan selamba. Dia berjalan menuju ke tengah studio tanpa menghiraukan dua makhluk yang memandangnya dengan pandangan marah.

" Kau tu betina tak guna ! Kaki perampas ! " teriak Natasya tanpa ada rasa segan. Mirae hanya memandang dengan pandangan sinis.

" Tasya please, behave. " Am cuba menahan buah hatinya daripada membuat perangai.

" Bercakap depan cermin ? " balas Mirae dengan nada sinis.

" Mirae, dah lah. " bisik Nizam ke telinga Mirae. Mirae hanya mengangkat bahu.

" Hey, perempuan ! Kau jangan nak kurang ajar ! " Natasya masih mahu berbalah. Dia mara ke hadapan, namun sempat ditahan oleh Am.

" Diamlah ! Jangan nak buat kecoh. Tasya, you takde kena-mengena dekat sini, so keluar ! " Lan sudah tidak mampu menahan sabarnya.

" What ?! You halau I ? " soal Natasya agak terkejut.

" Yes ! "

Natasya yang bengang berlari keluar dari studio. Am cuba mengejarnya.

" Am, kalau kau ikut dia, kita cancel show kita ni. " kata-kata Lan membuatkan semua terperanjat. Am terkedu.

" 5 minutes, please. " Am berlari keluar mengejar buah hatinya.

Terdengar keluhan dari mulut Lan. Mirae memandang Lan, Nizam dan Azroy silih berganti.

" I'm sorry. " Mirae memohon maaf tiba-tiba.

" Why ? " soal Lan pelik.

" Because of me, you guys jadi macam ni." keluh Mirae.

" Not your fault. Perempuan tu yang kuat jealous. " Azroy menyebelahi Mirae.

" Dia takut sangat aku rampas boyfriend dia. " kata Mirae lalu tergelak kecil.

" One day, Am akan melutut dekat kau, Mirae. " Mirae tersentak mendengar kata-kata Lan.

" Kenapa ? " Dahi Mirae berkerut.

" Sebab jauh di sudut hati dia, still ada kau. Still sayangkan kau. "

Mirae terkedu.

" Hahaha... " Mirae ketawa. Ketawa yang saja dibuat-buat untuk menghilangkan rasa kekok.

" Okay guys. Let's start ! " Am tiba-tiba masuk.

" Where's she ? " soal Nizam.

" Don't worry. Okay jom. "

" What song ? " soal Mirae.

" Muara Hati. " jawab Lan.

" What ? " Serentak perkataan tu terkeluar dari mulut Mirae dan Am.

" Just sing. " Lan sudah memetik gitar mengalunkan lagu Muara Hati. Azroy tersenyum penuh makna. Nizam pula mengenyitkan mata ke arah Lan tanda setuju.

***

Sudah 3 minggu berlalu. Semunya berjalan lancar. Show mereka juga sudah hampir dekat.

" Apa kata kita mash up lagu. Okay ? " soal Mirae.

" Sounds great ! " jawab Am teruja.

" I think kalau kita gabungkan lagu Stacy dengan Miley okay jugak. "

" What song ? "

" Not For Sale dengan Wrecking Ball. "

" Wow sounds great ! "

" Wait, I wanna show you this. "

Am mendekatkan posisi duduknya dengan Mirae supaya dia dapat melihat apa yang ditunjukkan oleh Mirae.

" Nice ! I agree ! " setuju Am.

Gelagat mereka berdua sedang diperhatikan oleh tiga orang rakan mereka. Mereka tersengih-sengih melihat keakraban mereka berdua.

" Baguslah dorang dah rapat. Takdelah nak masam muka je. " kata Nizam dengan nada ceria.

" Sweet, kan. " balas Lan yang tidak penat memerhatikan mereka.

" Aku nak tengok dorang yang dulu. " sampuk Azroy pula.

" Aku pun. " setuju Nizam.

" Korang nak dengar tak satu ayat jiwang aku ? " tanya Lan tersengih memandang dua orang sahabatnya.

" Apa dia ? "

" One day dorang akan bersatu, sebab Mirae tercipta untuk Am. "

***

" Am, Mirae, teman aku pergi kedai gitar jap. " ajak Lan yang sedang mengemas peralatan jamming mereka. Yang lain juga sibuk mengemas.

" Okay ! " jawab Am dan Mirae serentak. Mereka semua keluar dari studio. Am, Mirae dan Lan satu kereta, manakala Azroy dan Nizam menaiki kereta Azroy. Am memandu menuju ke KL Festival.

Di kedai alat muzik.

" Kau nak beli apa, Lan ? " soal Mirae yang melihat Lan menilik tali gitar. Am pula sudah merayau satu kedai melihat peralatan muzik.

" Aku nak beli tali gitar. Gitar aku lagi satu dah terputus. Adik aku la main sampai putus. " rungut Lan yang tidak berpuas hati. Mirae hanya tergelak kecil. Dia mencari Am.

" Cantik kan gitar tu ? " tanya Mirae yang sudah tercegak di tepi Am. Mata mereka berdua merenung gitar yang sama.

" Ha'ah. Tapi duit aku tak cukup nak beli gitar ni. Mahal. " balas Am dengan nada kecewa.

" Saving la. Kau book gitar ni, then bila cukup duit, beli. " cadang Mirae. Am menoleh ke arah Mirae dengan riak teruja.

" Pandai jugak kau en. " puji Am sambil tersenyum memandang Mirae.

" Aku kan, gila tak pandai. " balas Mirae dengan nada lucu membuatkan mereka berdua ketawa.

Ketika sedang asyik bergurau, Am terpandang seseorang yang amat dikenalinya. Dia terpempan. Matanya terpaku. Tekaknya kelu. Hatinya sakit. Sakit melihat adegan bahagia satu pasangan di luar kedai alat muzik.

" Am ? Am ? " Mirae memanggil-manggil nama Am, tapi tidak berjawab. Am hanya merenung ke luar kedai. Mirae turut memerhati. Dia terkejut. Dia memandang Am yang hanya berdiri tegak, dan beralih ke arah Lan yang juga terpaku melihat ke luar kedai.

" Lan ?! " panggil Mirae. Lan menoleh, lalu menuju ke arah mereka berdua.

" What's going on ? " soal Lan kepada Mirae. Mirae hanya mengangkat bahu.

" Am, jom kita pergi. " Mirae cuba menarik lengan sasa Am. Am menepis tangan Mirae sehingga Mirae hampir terjatuh.

" Am, sabar Am. Public Am ! " Lan cuba menahan Am yang sudah melangkah laju ke arah sepasang kekasih diluar kedai.

" Hai sayang. " tegur Am kepada pasangan kekasih itu secara tiba-tiba. Gadis itu terlopong melihat Am.

" A.. Am. What are you doing here, baby ? " soal gadis itu yang agak terkejut.

" I'm here, watching you Natasya, and your boyfriend. " balas Am sinis. Mirae dan Lan sudah bersedia di belakang Am jika berlaku apa-apa.

" Sayang, let me explain. " Natasya cuba meraih tangan Am. Am menepis kuat.

" Hey, bro ! What's your name ? " Am menghulur salam kepada lelaki yang berada di samping Natasya.

" Hey, I'm Nash. You ? " balas lelaki itu.

" I'm Am. So, you're her boyfriend ? " soal Am lagi.

" Am... " Natasya mula cuak.

" Shuu I don't ask you, baby. "

" Yeah I'm her boyfriend. " balas Nash.

" Oh really ? Since when ? "

" Almost one year. "

" Ohho wow ! "

Mirae dan Lan juga terkejut dengan kenyataan lelaki itu.

" And who are you ? "

" Me ? Ask her. " balas Am sambil memandang sinis ke arah Natasya.

" What ? I don't understand. " kata lelaki itu kebingungan. Dia memandang Am dan Natasya silih berganti.

" No, please Am. Let me explain. " Natasya cuba merayu, namun kemarahan Am lebih tinggi.

" I don't need your explanation, Tasya. I tak sangka you macam ni, you tipu I macam ni. I percayakan you, I sayangkan you. Ini you balas ? "

" Am, please. I love you. I really love you. "

" What ? Hey, Natasya, what are you saying ? " Nash juga sudah kebingungan.

" Okay I have to go. Oh yeah Nash, for your information, I'm her ex boyfriend. " balas Am lalu melangkah meninggalkan mereka. Mirae dan Lan yang hanya diam sepanjang perbalahan itu turut mengikuti langkah Am.

Di dalam kereta Am melempiaskan amarahnya.

" Am, sabar Am. Kau nak drive ni. Bahaya. " kata Lan yang risau dengan keadaan Am.

" Am, biar aku drive. "

Mirae memandu menuju ke rumahnya.

"Am, aku takut kau hilang focus. Aku taknak sebab benda ni, show kita hancur. " kata Mirae dengan nada risau. Lan hanya memandang kosong ke arah Am.

" Kau tak faham, Mirae. Kau taktau apa aku rasa. Sakit tautak ? Aku nampak depan mata aku sendiri. " Rupa Am agak kusut akibat tertekan.

Mirae hanya memandang Am. Dia agak terasa dengan kata-kata Am itu.

" I have experienced this. " kata-kata Mirae membuatkan Am terpaku. Dia memandang Mirae yang sedang merenung tanah. " You know what I mean. " sambung Mirae lantas memandang tepat ke anak mata Am.

Am kelu. Apa yang terjadi antara dia dan Mirae bermain-main dikotak fikirannya.

" Mirae... " panggil Am dengan nada sayu.

" I understand. I know what you feel right now. Really hurt, till you can't accept it. Right ? " setitik air mata jatuh ke pipi Mirae. Am terpana. Sekali lagi dia melihat Mirae menangis di depannya.

" Mirae, I'm so sorry. I didn't mean it. " Am meraih tangan Mirae untuk memujuk.

" It's okay. I'm fine. " Air mata disapu, dan senyuman diberi. " Okay la, aku nak masuk. Hari dah malam. Korang balik la, rehat. " Mirae melangkah masuk meninggalkan mereka berdua.

" Lan, aku rasa... "

" Takde rasa-rasa. Dah, jom balik ! " Lan memotong ayat Am. Dia tahu apa yang Am cuba sampaikan tapi sengaja dia tidak mahu mendengar.

' Am, aku rasa, kau terlambat. '

***

" Guys, kalau aku melamar Mirae balik, okay tak ? " soalan Am membuatkan Lan, Azroy dan Nizam terhenti berlatih.

" Kau serious ke, Am ? " Nizam balas dengan soalan.

" Ingat aku memain ke. " kata Am dengan nada serious.

" Takde la... " Nizam sudah serba salah. Begitu juga dengan Lan dan Azroy.

" Apasal dengan korang ni ? Ada apa-apa yang korang nak bagitau ? " soal Am yang perasan dengan riak wajah rakan-rakannya.

" Am, kalau aku cakap ni, kau jangan marah ke terasa ke apa. " Lan menyampuk.

" Laa dah kenapa ? "

" Macam ni Am, sebenarnya Mirae... " Suasana senyap seketika.

" Kenapa dengan Mirae ? "

" Mirae dah nak bertunang hujung bulan ni."

" Hah ? " Am terkejut besar. Hatinya berderai lagi. Cinta yang mula berputik, gugur kembali.

" Sorry, Am. Mirae suruh kitorang bagitau kau. "

Am mengeluh berat.

" Aku faham. Aku yang salah sebenarnya. Dulu, bila dia setia dengan aku, aku yang buang dia. Sekarang, aku yang hilang dia. "

" Kau sayang dia lagi ke ? " Azroy memberi soalan cepumas.

" Kalau nak tau, aku tak pernah stop sayangkan dia. Cuma ego aku yang buat aku jadi macam ni. Mirae baik. Dia pandai jaga hati aku. Pandai buat aku senyum, gelak. Tapi aku yang taktau hargai dia. Sekarang ni, padan muka aku. Aku yang buat hal, aku la terima. Dulu, aku pernah hilang dia. And sekarang aku hilang dia lagi, maybe selama-lamanya. "

" Sabar, Am. Life is complicated, sometimes. " Lan menepuk-nepuk bahu Am sekadar memberi semangat.

Di luar studio, Mirae hanya berdiri kaku setelah mendengar kata-kata dari Am.

***

" So, you guys ready ? " tanya Am kepada rakan-rakan bandnya.

" Ready ! "

" So let's start ! "

Penonton bersorak selepas band mereka keluar dari belakang pentas. Mereka menyanyikan dua buah lagu, satu lagu cover dan satu lagi lagu ciptaan mereka sendiri. Penonton bersorak sepanjang persembahan mereka.

Selesai sahaja persembahan, kelegaan terpancar diwajah masing-masing. Masing-masing sudah tersandar dikerusi, kecuali Mirae.

" Mirae mana ? " soal Am yang tercari-cari kelibat Mirae, namun tiada.

" Aku rasa dia kat tepi tasik. " balas Lan. Am terus mencari Mirae di tepi tasik. Matanya tertancap pada tubuh seseorang. Dia menuju ke tempat orang itu.

" Kat sini rupanya. " suara Am mengejutkan Mirae dari lamunan.

" Am, meh duduk. " ajak Mirae. Am duduk disebelah Mirae.

" Fikir apa tu ? "

" Takde pape. "

" Fikir majlis tunang ke ? "

Mirae agak terkejut.

" Am dah tau ? "

Am angguk.

" Dorang bagitau ? "

Angguk lagi.

" Ohh okay. "

" Kau dah ready ke ? "

" Hmm maybe. "

" So bila nikah ? "

" Hujung tahun ni. "

" So kau setuju la nak kahwin. Pilihan keluarga ke, pilihan kau ? "

" Dua-dua. "

" Macam tu pulak. "

Keadaan sunyi seketika.

" Mirae... "

" Hmm... "

" Kau sayang aku ? "

Mirae telan air liur.

" Hmm sayang. "

" Sayang macam mana ?  Macam dulu ke, macam kawan je ? "

" Dulu. "

Am memandang Mirae. Ditenung mata Mirae dari tepi. Mirae tunduk.

" Kalau macam tu, kenapa terima pinangan tu ? "

" Entah. "

" Mirae ? "

" Ada sebab kenapa aku terima. "

Suasana kembali sunyi. Am hanya merenung Mirae dari tepi. Mirae pula hanya memandang kosong tasik di hadapannya.

" Am, nak tautak siapa yang masuk meminang aku ? "

" Siapa ? Aku kenal ke ? "

" Kenal sangat. "

" Yeke ? Siapa ? Hensem ke ? "

" Hensem sangat. " balas Mirae sambil tersengih-sengih.

" Saja je kan nak sakitkan hati aku. " Am tarik muka.

" Nak tautak siapa ? "

" Taknak la. " Am nada merajuk.

Mirae tergelak. Mereka diam seketika.

" Siapa ? " soal Am tiba-tiba. Mirae tersenyum melihat wajah Am yang penuh tanda tanya.

Mirae mendekatkan bibirnya ditelinga Am.

" Your mother. "

Am terpana. Dia merenung wajah Mirae yang sudah tersenyum-senyum.

" Are you serious ? "

" Muka aku ni tengah buat lawak ke ? "

" Mirae ? " Am teruja mendengar kenyataan itu. Bila pulak mama pergi meminang Mirae ni ?

" Yes. "

" You know what, I think I'm the happiest guy in the world. "

" Me too, the happiest girl. "

Mereka berdua tersenyum sesama sendiri.

" So maybe sekarang kita kena practice guna panggilan lain. " kata Am dengan nada nakal.

" Panggilan apa ? "

" Entah. Saya awak, formal sangat. You I, tak sweet. Bie sayang, hmm maybe. " Am sudah menjeling naka;.

" Hey, no ! Gatal eh. " Laju saja tangannya mencubit lengan Am.

" Auch ! Sayang, sakit la. "

" Stop it, Am. "

Am tergelak melihat muka masam si Mirae.

" Hamboi seghonok hampa eh. Sabaq, sat lagi kahwin la tu. " suara Lan menyampuk. Lan, Nizam dan Azroy muncul.

" Ohh kiranya korang dah tau la yang aku bakal tunang Mirae ? " soal Am tidak puas hati.

" Alaa Am, kitorang saja je test kau. " Mereka bertiga ketawa.

" Drama sangat... "

" Aku nak bagi ni sebenarnya ? " Nizam menghulur beg berbentuk gitar. Am menyambut. Dia mengeluarkan gitar yang berada di dalam beg itu. Dia terkejut melihat gitar yang dilihatnya di kedai alat muzik hari itu berada ditangannya. Digitar itu terukir nama Am.

" Macam mana kau dapat ni, Nizam ? " soal Am yang masih teruja melihat gitar idamannya.

" Ask your wife-to-be. " balas Nizam dengan senyum penuh makna.

Am memandang Mirae. Mirae mengangkat-angkat keningnya.

" This is drama. "

Mereka semua ketawa.

" We have the same guitars, but different colours. " kata Mirae tersenyum.

" How sweet ! "
Annyeong, chingu ! Terima kasih kerana meluangkan masa di blog ini.

2 comments: