HOME ABOUT ME VACATION DRAMA/MOVIE BOOK

April 25, 2018

GANTUNG THE SERIES

Related image

No. of Episode : 16
Genre : Seram, persahabatan, cinta
Casts : Randy Pangalila, Ikmal Amry, Hafreez Adam, Brandon Salim, Mentari De Marelle, Gita Sucia
Rating : ★★★★★
SINOPSIS

Novel kedua oleh penulis novel bestseller KELABU.
"Musketeer Code - no all for one, just one for all."
Gibbs, Ray, KJ dan Troll – sekumpulan pelajar lelaki paling popular dan paling akrab di sebuah sekolah asrama elit. Mereka berempat mencipta Musketeer Code - peraturan yang tidak membenarkan sesiapa antara mereka mempunyai steady girlfriend, tetapi sebarang skandal amat dialu-alukan untuk dikongsi oleh semua.
Sehinggalah peraturan itu dilanggar... dan seorang awek psiko mencetuskan tragedi yang bakal menghantui hidup mereka semua. Kemudian —
-----
Cerita yang ditunggu-tunggu sekarang dah ditayangkan. Kepada yang pernah baca novel Gantung mesti tak sabar nak tengok cerita ni. 
Jalan cerita diubah sikit, more simple and tak mindfuck macam dalam novel. Watak utama dikekalkan, Gibbs, Fara, Ray, Troll dan KJ. Watak Deepa tukar kepada nama Ratna. Siapa yang taknak tengok 4 jejaka tampan yang berlakon dalam cerita ni kan. Dalam novel Gibbs dikira yang paling handsome dan digilai ramai.
Image result for gantung the series
Dalam novel, jalan cerita takde part kena kacau dengan 'something' sebelum Deepa mati rasanya. Tapi ada cerita sikit yang Ray kena kacau dekat auditorium. Watak Ray dalam cerita ni tak nampak sangat yang dia gay, tapi siapa yang dah baca novel automatik nampak Ray ni gay. Lagi-lagi muka Ikmal Amry yang jambu. Ray dalam novel more funny. 
Watak KJ sama dalam novel, suka prank orang dan Brandon memang handsome 😍 Cuma dalam novel takde part yang dia fall in love dengan cikgu dia. Sebab dalam novel dia memang pegang teguh dengan Musketeer Code. Watak Troll memang body besar. Troll dalam cerita dengan novel sama je.
Watak Farah, of course dia akan bercinta dengan Gibbs dan ada scene dia flirt dengan Gibbs masa dekat rumah makcik dia. 

Image result for gantung the series
Pengunaan bahasa ada yang kasar tapi tak over macam dalam novel. Kalau dalam novel, ending dia Ray/Khalil buat teater untuk bagitahu kepada Gibbs dan KJ yang mereka dah mati sebab kena tembak. Untuk cerita ni, ending dia Ratna tu mati bunuh diri lepas kena prank dengan si Troll dan KJ.

Annyeong, chingu ! Terima kasih kerana meluangkan masa di blog ini.

1 comment: